GREEN KEY

 

Den Broam sluit jaar af met gouden plak.   

Natuurvriendenhuis Den Broam in Buurse ontvangt het gouden Green Key keurmerk voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Goud voor Den Broam.

Natuurvriendenhuis Den Broam in Buurse sluit 2019 af met een gouden plak: hèt Green Key keurmerk voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Het afgelopen jaar hebben de vrijwilligers van Den Broam flink geïnvesteerd in het opknappen van ons Doe-het-zelf-hotel. Daarbij is veel aandacht geschonken aan de duurzaamheid van het huis. Een jaar geleden behaalden we al het zilveren keurmerk.  Nu heeft alle inzet geresulteerd in goud.

Zo is de verlichting vrijwel volledig overgegaan op Led. Sensoren zorgen ervoor dat lampen niet langer branden dan nodig is. Ook wekken we sinds april zelf elektriciteit op met onze zonnepanelen. De toiletten zijn vernieuwd en voorzien van besparende spoelknoppen en de nieuwe voordeur houdt de kou goed buiten. Het energie- en waterverbruik is dan ook duidelijk gedaald, terwijl het aantal overnachtingen is toegenomen. Een positieve ontwikkeling!

Den Broam vindt duurzame bedrijfsvoering ook belangrijk. Denk daarbij aan het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, aanschaf nieuwe producten of juist tweedehands, gebruik maken van bedrijven uit de directe omgeving, milieuvriendelijk groenbeheer en het  stimuleren van ‘CO2-arme mobiliteit’.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen gaat niet alleen over energie en milieu, maar ook over sociale aspecten. Dat loopt uiteen van goede samenwerking in de regio, het bieden van vrijwilligerswerk, open staan voor gasten en groepen met een kleine portemonnee, inkoop van fairtrade-producten tot stimuleren van educatieve en culturele activiteiten.

Den Broam heeft op alle onderdelen goed gescoord. Een mooie stimulans om door te gaan.

Nieuwsgierig geworden en wil je vrijwilliger worden? Kom eens kijken in ons huis aan de

Alsteedseweg 73 in Buurse  of bel 088 0990 975.

 

 

 

Samenwerking met bio-boerderij Zuuver

Met onze overburen Julia en Joris van Zuuver hebben we inmiddels een mooie samenwerking opgezet. Zuuver heeft een groentetuin waar onze gasten op woensdagmiddag en zaterdag mogen oogsten. Ook kunnen gasten via de internetsite van Zuuver producten bestellen die op Den Broam worden bezorgd. Tijdens de open dagen in mei en juni hebben onze bezoekers een excursie naar de boerderij gemaakt, evenals de deelnemers aan de kookweek. Zuuver maakt gebruik van Den Broam als leslokaal voor cursussen en workshops die ze verzorgen en wijzen deelnemers op de mogelijkheid om op Den Broam te overnachten.

Petje af voor de onderhoudsploeg

Onze onderhoudsploeg, die elke donderdag present is om alle mogelijke klussen te klaren, heeft de afgelopen maanden bergen werk verzet. Zo is de kleine zaal opgeknapt en omgetoverd tot tuinkamer. In het kader van Green Key is alle verlichting in gangen en toiletten voorzien van sensoren, zodat lampen niet onnodig blijven branden. De oude huiswachtenkamer is omgebouwd en opgeknapt tot een mooie gezinskamer. In de eerste week van november worden alle toiletten vernieuwd en voorzien van dubbele spoelknoppen en tevens worden alle kamers geschilderd. Gelukkig krijgt de ploeg in deze week ondersteuning van professionals voor de toiletten en andere vrijwilligers voor het schilderwerk.

Nieuwe activiteitenkalender voor 2020

In het nieuwe jaar staan er 10 (verzorgde) midweken op het programma, waarin volop kunt fietsen of wandelen, of juist ontspannen en genieten. We hebben een divers programma samengesteld; alles is te vinden in de nieuwe activiteitenkalender. Wie alleen verzorgd wil worden is ook welkom tijdens de meeste verzorgde midweken wanneer er voldoende ruimte is.