Leg de kleurige herfst vast!

 

Wat is er fijner dan genieten van de natuur in herfsttooi, ontdekken wat je met je eigen camera kunt en van je beelden iets echt moois maken. Dat kan allemaal van 11 tot 15 November in Den Broam in Buurse bij Haaksbergen. Temidden van beschermde natuurge- bieden met daarin bijzondere planten en dieren bezig zijn met een creatieve bezigheid: fotografie. Aan de wandel of op de fiets door het mooie coulissenlandschap op zoek naar onderwerpen en motieven, je hoeft er niet ver voor weg.

Iedere dag een korte inleiding, dan zelf buiten aan de slag. Als ’t buiten donker wordt, je beelden bewerken en dan ’s avonds samen bekijken en bespreken wat we gemaakt hebben. Zeker is er ook aandacht voor dichtbij en macrofotografie en voor het verder verwerken, presenteren en bewaren in bijvoorbeeld een fotoboek van je werk.

Je camera kan veel meer dan je denkt; samen gaan we ontdekken wat je er allemaal nog méér mee kunt dan “alleen maar” kiekjes maken. Herfstkleuren, mistige ochtenden, patronen, details in het landschap, maar ook een meer creatieve benadering van de natuur, er is ruim voldoende inspiratie te vinden in de omgeving van Den Broam. En we gaan ontdekken wat je beeldbewerkingsprogramma voor je kan betekenen om van je foto’s plaatjes te maken. Natuurlijk is er steeds ruimte voor vragen, immers: vragen is nooit dom, niet vragen is oliedom!

Dus kriebelt ’t al? Meld je dan aan, pak je fotospullen (evt. ook je statief), je laptop, je wandelschoenen (een regenpak is ook niet onhandig) en vooral een grote rugzak vol goede zin, dan maken we er met elkaar een vruchtbare en creatieve week van. Ga je weer naar huis met wat platen die je thuis aan de muur wilt hangen.

Cursusleider is Caty Wijn, met ondersteuning van Michel Wijn, beiden al heel lang vakmatig met fotografie bezig.

 

Verzorgde midweek Fotografie in de natuur 11 tot 15 November 2019
Ledenprijs € 208
Niet-ledenprijs € 235

Aanmelden: denbroam@nivon.nl

Natuurvriendenhuis Den Broam
Alsteedseweg 73
7481 RT Buurse
Tel 088-0990975 (lokaal tarief)
Meer informatie over Den Broam : https://denbroam.nivon.nl Vragen vooraf over de cursus: caty@foto-wijn.nl

 

Samenwerking met bio-boerderij Zuuver

Met onze overburen Julia en Joris van Zuuver hebben we inmiddels een mooie samenwerking opgezet. Zuuver heeft een groentetuin waar onze gasten op woensdagmiddag en zaterdag mogen oogsten. Ook kunnen gasten via de internetsite van Zuuver producten bestellen die op Den Broam worden bezorgd. Tijdens de open dagen in mei en juni hebben onze bezoekers een excursie naar de boerderij gemaakt, evenals de deelnemers aan de kookweek. Zuuver maakt gebruik van Den Broam als leslokaal voor cursussen en workshops die ze verzorgen en wijzen deelnemers op de mogelijkheid om op Den Broam te overnachten.

Green Key

Op 11 december komt de keurmeester Den Broam inspecteren. Hij bekijkt of we voldoen aan de normen die staan voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en daarmee ons certificaat behouden. Hij beoordeelt niet alleen onze inzet op het gebied van natuur en milieu, maar ook op sociaal-maatschappelijke inzet.

Petje af voor de onderhoudsploeg

Onze onderhoudsploeg, die elke donderdag present is om alle mogelijke klussen te klaren, heeft de afgelopen maanden bergen werk verzet. Zo is de kleine zaal opgeknapt en omgetoverd tot tuinkamer. In het kader van Green Key is alle verlichting in gangen en toiletten voorzien van sensoren, zodat lampen niet onnodig blijven branden. De oude huiswachtenkamer is omgebouwd en opgeknapt tot een mooie gezinskamer. In de eerste week van november worden alle toiletten vernieuwd en voorzien van dubbele spoelknoppen en tevens worden alle kamers geschilderd. Gelukkig krijgt de ploeg in deze week ondersteuning van professionals voor de toiletten en andere vrijwilligers voor het schilderwerk.

Nieuwe activiteitenkalender voor 2020

In het nieuwe jaar staan er 10 (verzorgde) midweken op het programma, waarin volop kunt fietsen of wandelen, of juist ontspannen en genieten. We hebben een divers programma samengesteld; alles is te vinden in de nieuwe activiteitenkalender. Wie alleen verzorgd wil worden is ook welkom tijdens de meeste verzorgde midweken wanneer er voldoende ruimte is.

Kerstmidweek helemaal volgeboekt!

Sinds een aantal jaren is de verzorgde kerstmidweek een vast en gewild onderdeel van het activiteitenprogramma van Den Broam. Dit jaar is de week al 2 ½ maand vóór kerst volledig volgeboekt en staan er al enkele mensen op een wachtlijst. Meerdere mensen moesten we dan ook teleurstellen. Den Broam is een klein huis, maar dat maakt deze week natuurlijk wel extra gezellig.

Er is nog plek in de Fotografie midweek!

Van 11 – 15 november gaan fotografen Caty en Michel Wijn met u aan de slag met fotografie in de natuur. Iedere deelnemer kan op zijn/haar eigen niveau kennis en vaardigheden verbeteren en zo het plezier in fotografie te vergroten. Er zijn nog enkele plekken vrij.

Op culinair avontuur in Twente

In oktober kookte een groepje gasten samen met een professionele kok bijzondere maaltijden voor zichzelf en enkele andere gasten. Tijdens een excursie naar bio-boerderij Zuuver konden de deelnemers zelf de groenten oogsten die ’s avonds op het menu stonden. De kookworkshops vielen zeer in de smaak en zullen in 2020 opnieuw worden verzorgd in november.

Week “Culinair Avontuur” in de Broam

“Verzorgde Twentse week met eigen inbreng” was wellicht een betere beschrijving geweest. Want een avontuur was het niet zozeer, maar goed verzorgd was het zeker! Zo waren er Typisch Twentse Humkessoep, boekweit pannekoeken, toetjes met jam of appelmoes en biologische boskippeneieren en dito- soep met (veel) vermicelli. Maar ook voor de in de tuin gevonden kastanjes werd een recept gevonden en de vega- behoefte werd gestild met een meegebracht recept voor bruinbonen-burgers, voor eigen inbreng was ruimte genoeg. Die kwam van de een wat meer dan van de ander, de anderen genoten vooral van de goede zorgen, al dat lekkers en daarnaast van de prachtige Twentse natuur!

Loes

Veel animo voor Rondje Twente op de fiets

In de eerste week van september doorkruiste een groep van 15 enthousiaste fietsers het Twentse land. De deelnemers aan het Rondje Twente trokken zich weinig aan van de herfstige temperaturen en nattigheid. Via mooie weggetjes door natuurgebieden passeerden ze interessante plekken waar onder Landgoed Twickel en voormalig Vliegveld Twente. Rond Krikkenhaar bezocht men het nieuwe natuurgebied De Doorbraak.