Een vijftal foto’s van Henny Westendorp, één van onze vaste begeleiders van de wandel- en fietsweken.

Lijkt het u begeleider van onze activiteiten te worden, neem dan eens contact op met onze voorzitter (voorzitter@denbroam.eu)

Wandelmidweek Den Broam van 10 april tot 14 april 2017.

Dit jaar waren we met 8 deelnemers, t.w. Denise, Jeanne, Lida, Marian, Martin, Monique, Raoul en Teun.

Net als vorig jaar waren er enkele deelnemers, die al in de loop van zondag binnendruppelden. En om alvast de wandelschoenen te laten wennen aan de Twentse aarde kwamen Lida, Denise en Teun al te voet vanaf Beckum.

De midweek begon op maandagmiddag met een wandeling o.l.v. Johan Damveld in de omgeving van Den Broam, langs de galgenberg om uiteindelijk te belanden bij de alom bekende Haarmühle voor een drankje.

Terug op den Broam stond de koffie al klaar en werden we door Teunie Krooshof verrast met een heerlijke nasimaaltijd met alles d’rop en d’raan.

Dinsdag was Jan Krooshof onze wandelleider. De tocht ging naar/door het natuurreservaat Witte Veen met onderweg veel mooie landschappen. De tocht door het “oerwoud” van rhododendrons is indrukwekkend en wat zal het daar mooi zijn als alles bloeit. Van alles gezien onderweg, zoals bloeiende krentenbomen, dode mol, vogels en vogeltjes en 2 ooievaars.

Woensdag nam Henny Westendorp ons mee voor een lange tocht naar o.a. de Lüntener Fischteich. Aangezien er in het Duitse bos nogal gekapt werd, waren we op een gegeven moment het pad kwijt. Het leek een beetje op een survival in de wildernis!! Maar een goede speurneus vond een pad en gingen we richting het Haaksbergerveen. Nadat we Siberië verlaten hadden werden we blij verrast bij het zien van 3 flamingo’s. Dat was toch wel een cadeautje op deze lange wandeling van uiteindelijk zo’n 21 km.

Het Buurserzand stond voor de donderdag op het programma o.l.v. Johan Damveld. De eerst pauze werd gemaakt bij een meertje met een leuke ronde opstelling van banken. Daarna ging het over de hei, met veel jeneverbesstruiken, en via een Markepaal naar de Bommelas, een orgineel Los Hoes uit 1840. Ons lunchpakket werd soldaat gemaakt bij het infocentrum De Wakel van Natuurmomumenten. Terwijl wij binnen zaten viel er buiten een flinke plensbui, die maar van korte duur was, zodat wij onze tocht weer droog konden vervolgen. Het Buursermeertje mochten we ook aanschouwen om uiteindelijk weer via de Buurserbeek  “thuis” te komen.

’s Avonds was alweer onze laatste gezamenlijke maaltijd. En die was, zoals alle dagen, weer voortreffelijk.

Vrijdagmorgen nog een lekker ontbijt en daarna de kamer spic en span achterlaten. Alvorens te vertrekken was het nog wel tijd voor de koffie met eigen gebakken boterkoek van Teunie.

Het waren mooie droge dagen met gezellige deelnemers, heerlijke verzorging van Teunie, gezellige huiswachten Wilma en Pieter en fijne wandelleiders Jan, Henny en Johan.

Allen hartelijk dank voor deze geslaagde midweek. En misschien volgend jaar weer?

Marian Bode

zie de foto’s op:  https://goo.gl/photos/zYhPQmgC1A5rYHpm9

Fotomidweek 2017

Verslag en foto’s van Kees Geers – foto’s van Dik Beker


Fotomidweek Den Broam 27-31 maart 2017
Laten we eens beginnen met team Kitchengirls te bedanken voor hun kunstje. Kunstjes eigenlijk.
Een beetje van mezelf en een beetje van een ander. Zo hadden ze het bedacht en zo smaakte het
ook. Iedere dag weer een verrassing. Ook al een bijdrage tot ontspanning: Niet voor het fornuis te
hoeven staan, niet te hoeven bedenken wat er in de pan gehakt moest worden, geen
boodschappen gedoe, en na afloop was er een afwasmachine en vaatwas, waar we maar al te blij
mee warenomdat we konden laten zien dat we lekker hadden gegeten. Al snel leerden we dat er
op het ontbijt de koffie volgde, de lunch al in aantocht was, thee en fris voor het grand diner en na
koffie, met meestal een praatje en een plaatje, de voorbereiding tot de nachtrust in de vorm van
fris, wijn en de nodige snacks. Ik sliep er slecht van. Wat ging mijn weegschaal hier straks van
zeggen. Een terechte terechtwijzing veronderstelde ik. Zo vrij was die wil van mij niet onder het
geweld van team Kitchengirls. Al de eerste avond, na een dubbele portie worteltjes soep en een
tweede portie lasagna wist ik dat ik mijn doelstelling voor deze week, te weten 5 kg afvallen,niet
ging halen. Het was toch een fotomidweek zal de gemiddelde Toortslezer denken. Jazeker.
Misschien dat iemand er een leuk stukje over kon schrijven opperde cursusleider/fotograaf/website
beheerder Dik Beker, wellicht ook bekend als huiswacht, tijdens het afrondende veren steken met
koffie en gebak op vrijdag morgen.
Er was nogal wat twijfel om hieraan gevolg te geven aangezien Dik vertelde dat bij een eventuele
reprise hij het aantal deelnemers echt in de hand wilde houden. “Wie het eerst komt het eerst
maalt” ( een tekst die vermoedelijk was blijven hangen na veelvuldig molenbezoek) voegde hij toe.
We keken elkaar aan en dachten dat we met een leuk stukje over deze midweek onszelf wel eens
de toegang tot ‘het vervolg’ zouden kunnen ontzeggen.
Ja, over fotografie is steeds wel iets nieuws te melden. Een herhaling van zo,n midweek is nog
geen doublure. Ongetwijfeld wordt je er beter van. Je ziet de manier waarop anderen naar de
omgeving kijken, wellicht het belangrijkste onderdeel van de fotografie. Door de switch te maken
van automatisch fotograferen naar handmatige instellingen kom je terecht in een ontdekkingsreis
waar niet iedereen heelhuids uitkomt. Maar volbreng je het traject dan gaat er een nieuwe wereld
voor je open, met ook weer daar een horizon waarachter Nieuwland ligt. Naast fotograferen, kijken
naar foto’s en praten over fotografie was er voldoende tijd over om even bij te komen van de
fotografie. Echt ook nodig. Fotograferen kan best vermoeiend zijn. De terrasjes bij de molens
waren dan ook een uitkomst. Samengevat: Deelnemers en begeleiding hadden een prima week. Ik
kom graag terug, zeker wanneer team Kitchengirls weer van de partij is.

Fotomidweek 2016

De fotomidweek in de Broam, een heerlijke belevenis.

Op maandag 14 maart vanaf 14.00 uur waren we welkom en werden Bert en ik allervriendelijkst ontvangen door de huiswachten Janny en Gerrit Euverink. Cursusleider Dik Beker en zijn vrouw Wil waren al aanwezig toen wij aankwamen en twee andere deelnemers waren de omgeving al gaan verkennen. Na een kop koffie zijn we er nog even op uit gegaan, waarna we mooi op tijd voor het eten weer terug waren. Daar hoefden we zelf niets aan te doen, want enkele vrijwilligers van de Broam, Wilma Leutscher en Klari Wevers, stonden garant voor lekker smullen.

Zes mensen hadden zich aangemeld voor deze midweek, naast ons nog 4 actieve gezellige dames met veel belangstelling voor fotografie. Het klikte direct en werd een super gezellige week waarin Dik kans zag ons veel bij te brengen op gebied van fotografie. Dik is zijn leven lang al bezig met fotografie. Het zit in zijn genen: zijn vader en opa waren er al druk mee. Dik deelt zijn kennis en ervaring graag en heeft een website waar veel op te zien is: www.gdbeker.nl . Hij wist alles van onze camera’s en kon ons verrassen met wat we er (nog meer) mee konden doen. Daarnaast kende hij de natuurgebieden in de omgeving op zijn duimpje en wist ons precies te vertellen welk vogeltje we hoorden. Ook heeft hij veel verteld over de historie van de omgeving en het Nivon en de huidige gang van zaken. Dik en Wil zijn zelf ook huiswachten.

Dinsdagochtend (15 maart) gaf Dik een presentatie waarbij veel aspecten van fotografie werden belicht. Om ons het nodige schrijfwerk te besparen had hij voor ons een handige handout gemaakt.

Vanaf vandaag werden de maaltijden verzorgd door “ons kokkie” Teun Krooshof, bijgestaan door Annie Damveld. Na de heerlijke lunch konden we de van Dik geleerde theorie in praktijk brengen. Dat viel nog niet mee. Verlichten en belichten, werken met witbalans en dan ook nog het onderwerp goed in beeld krijgen…. Het Witte Veen was een mooi oefenterrein. En in de winter lijk je nog meer te zien dan wanneer al het loof aan de bomen pronkt. Ons bezoek aan de daar gelegen Duitse Haarmühle bleek nog veel gezelliger dan we al dachten en de koffie was heerlijk. Na thuiskomst had Teun weer een heerlijke maaltijd verzorgd. De avond was vrij en tot onze verrassing zorgde Teun ook na de koffie nog voor een drankje en heerlijke hapjes.

Woensdagochtend (16 maart) bekeken we de resultaten van de foto’s van het Witte Veen , hierbij diepte Dik enkele fotografische onderwerpen uit en beantwoordde geduldig onze vele vragen. Na de lunch togen we naar het Buurserzand, weer een heel ander natuurgebied. De bijzondere geluid en in de lucht bleken afkomstig van een rondcirkelende groep van ca. 15 kraanvogels! Hier had Dik grote moeite om ons allemaal weer mee te krijgen: enkelen van ons waren niet meer weg te slaan uit dit natuurgebied!

Maar ieder was gelukkig weer op tijd thuis om weer te genieten van Teun’s creaties. En omdat we stikbenieuwd waren naar elkaars resultaten werd een extra avondprogramma toegevoegd: samen foto’s met de beamer bekijken. De stemming zat er goed in!

Donderdagochtend (17 maart) heeft Dik ons verteld over fotobewerkingsprogramma’s en voorzien van interessante sites. Er was weer alle gelegenheid tot het stellen van vragen. Het prachtige weer maakte dat we ook nog even langs de Beek hebben gelopen en bij het fotogenieke pannenkoekenhuis aan de overkant van de weg rondkeken.

Na de lunch vertrokken we naar het Haaksbergerveen. Hier ontmoetten we een enthousiaste dame die ons als fotogroep beslist op de foto wilde zetten, en wel op haar instructies….. een hilarische chaos volgde. Ze maakte ook nog wat reclame voor haar bedrijf, haar site www.detiendekraal.com bleek de moeite waard en is dan ook een tip voor volgende bezoekers van de Broam. Ze bleek zeer gastvrij: we zijn altijd welkom op de thee! Deze bijna windstille dag scheen de zon volop, waardoor we ons in het prachtige Haaksbergerveen als in het buitenland waanden.

Ons laatste avondmaal was weer zo vurrukkulluk. En we wisten niet van ophouden: het werd weer een mooie foto avond.

Vrijdagochtend (18 maart) na het ontbijt was dit grote feest helaas al weer ten einde. Maar niet voordat we gezellig met Dik, Wil, Teun, Wilma, Janny en Gerrit uitgebreid van koffie met gebak hadden genoten. En dat voor Gerrit en Janny niets te gek was om de gasten te verblijden bleek weer toen ik de plaatselijke eekhoorn wilde fotograferen: Gerrit ging er wel even extra op uit om de eekhoorn dichterbij te lokken. Met succes! De vele soorten vogeltjes om het huis waren trouwens ook zeer de moeite waard.

En dan het resultaat? Nou voor mezelf kan ik zeggen dat ik nu de automaat durf los te laten en met andere instellingen mooiere foto’s kan maken. En er valt aan mijn camera nog veel meer te ontdekken, ook dat leerde ik hier… Dankjewel Dik!

We hebben geprobeerd Dik te reserveren voor een (opfris/vervolg) cursus over 3 maanden, maar zo gek kregen we hem niet: hij en Wil hebben het al druk. Maar er komt geheid nog wel een cursus, hou dus de Toorts in de gaten. Namens alle deelnemers kan ik hem (en mijn medecursisten die dan ook graag weer komen) warm aanbevelen. En als het kan in de Broam, want de lieve huiswachten in het gezellige kleinschalige huis, de prachtige ligging, de rust, de heerlijke matrassen (!), de enthousiaste vrijwilligers (zoals Frans Leferink die de tuin onderhoudt), en alles wat ik hierboven al schreef nodigen uit om hier een fijne actieve en relaxte vakantie te hebben.

Ans Jansen.

4-12–2016   Midwinterhoornblazen op Den Broam, echt Twente  (foto’s Jetty Lammerink en Wim Schepers)

foto’s Wilma Leutscher

Wandelmidweek Den Broam van 11 april tot 15 april 2016.

Enige deelnemers waren zondag al gearriveerd en de anderen kwamen in de loop van de maandag.

Dit jaar waren er 9 deelnemers, t.w. Arend, Denise, Jeanne, Karin, Lida, Marian, Martin, Teun en Wil.

‘s Middags gingen we op pad met Jan Krooshof, deden een rondje Buurse en kwamen langs de Buurserbeek weer “thuus”.

Tot ons genoegen konden we nog heerlijk op het terras genieten van de zon en een drankje. Dit zou zich iedere dag herhalen na terugkeer van het wandelen.

Dinsdag gingen we wederom met Jan op pad. En dit keer ging de tocht door het natuurreservaat Witte Veen, zowel aan weerszijden van de grens.

Een heel afwisselende tocht met bos, hei, weiland, akkers en meertjes. Via Haarmühle kwamen we bij de grensovergang Ter Huurne, alwaar Jan ons een rondje supermarkt aanbood!

Woensdag kwamen wij o.l.v. Henny Westendorp o.a. bij de Luntener Fischteich. Deze dagtocht was in het totaal behoorlijk lang, maar ook heel afwisselend. Het Haaksbergerveen heeft ook heel veel te bieden, zoals zonnedauw, wat we jammer genoeg niet vonden. Maar er was genoeg ander natuurschoon te zien, teveel om op te noemen. We zijn zelfs in Siberië geweest!! Dat kan niet iedereen zeggen.

Donderdag gingen we o.l.v. Johan Damveld door het Buurserzand. Ook deze dag weer een flinke tippel. Bij het eerste meertje met genoeg banken was de eerste pauze met een stiltemoment.

Over de hei, met veel jeneverbesstruiken en via een Markepaal liepen we langs de Bommelas, een orgineel Los Hoes uit 1840. Bij het infocentrum De Wakel van Natuurmomumenten was het tijd voor ons lunchpakket. Het Buursermeertje mochten we ook aanschouwen om uiteindelijk weer via de Buurserbeek “thuus” te komen.

’s Avonds was ons galgenmaal, maar wat we allemaal voorgeschoteld kregen had meer weg van een 3* diner. Om nog maar te zwijgen van het dessert, maar dat staat allemaal op de foto. Oordeel zelf.

Vrijdagmorgen was het na het ontbijt tijd om de kamers netjes achter te laten om daarna nog gezellig met z’n allen koffie met wat lekkers te nuttigen.

Het waren fijne zonnige dagen met gezellige deelnemers, heerlijke verzorging van Teunie, gezellige huiswachten Wilma en Piet en veel wetende wandelleiders Jan, Henny en Johan.

Allen hartelijk dank voor deze geslaagde midweek.

Marian Bode

voor foto’s van deze midweek en hoe mooi is het daar:   klik hier